24 maart 2025

Silke Kesteloot

Silke Kesteloot

2 minuten

Nieuwe brandweerkazerne Brugge: slimme, toekomstgerichte oplossingen

Milieu

Natuur & Biodiversiteit

Duurzaamheid

Brandweer 03 Bevrijdingslaan BAFO 01

Vanaf 2028 krijgt de Brugse brandweer een nieuwe, strategisch gelegen uitvalsbasis langs de Bevrijdingslaan. Dit architecturaal hoogstandje, ontworpen door B2Ai architects en DBV architecten, combineert functionaliteit met energie-efficiëntie. Artes verzorgt de uitvoering en De Renderij staat in voor de visuele communicatie.

Milieuadvies en vergunningstraject door Embridge

Embridge stond in voor de opmaak van de project-MER-screening, de stikstoftoets en het milieuluik van de omgevingsvergunningsaanvraag. Onze grondige analyse en expertise in milieuwetgeving zorgden ervoor dat alle milieueffecten – van mobiliteit en waterhuishouding tot afvalstromen en de opslag van gevaarlijke producten – zorgvuldig in kaart werden gebracht en geoptimaliseerd.

Een veelzijdige brandweerkazerne met tal van functies

De nieuwe site omvat:

  • Een brandweerkazerne
  • Een zes verdiepingen tellend kantoorgebouw, waar zowel de zonale administratie als de dispatching, crisisruimtes en leefruimtes van de brandweer worden ondergebracht.
  • Een ondergrondse parking/berging

 Elke verdieping van het kantoorgebouw heeft een specifieke functie, gaande van gesprekslokalen en keukens tot crisisruimtes en kantoren. Bovendien worden twee daktuinen aangelegd om een aangename en duurzame werkomgeving te creëren.

Referentieproject brandweer leefruimte

Milieu-impact en duurzaamheidsmaatregelen

Bij de ontwikkeling van deze nieuwe brandweerkazerne staat niet alleen efficiëntie, maar ook duurzaamheid centraal. Embridge bracht de volledige milieu-impact in kaart en werkte mee aan slimme, toekomstgerichte oplossingen:

  • Slim waterbeheer: De brandweerkazerne zet volop in op duurzaam waterbeheer. Regenwater wordt opgevangen en hergebruikt waar mogelijk. Overtollig water wordt op een natuurlijke manier afgevoerd via groenzones, zodat het in de bodem kan infiltreren. Zelfs bij hevige regenval is er een doordacht systeem dat het water op een milieuvriendelijke manier verwerkt. Zo draagt de kazerne bij aan een duurzamer en klimaatbestendig Brugge.
  • Duurzaam omgaan met afvalwater: Naast huishoudelijk afvalwater omvat de vergunning ook de lozing van bedrijfsafvalwater uit operationele activiteiten. Dit gebeurt op een manier die het milieu zo min mogelijk belast.
  • Stikstofimpact grondig onderzocht: Embridge stelde een uitgebreide stikstoftoets op, waarbij zowel de aanleg van de brandweerkazerne als de operationele fase werd geëvalueerd. Uit deze toets blijkt dat de emissies binnen de geldende normen blijven en geen schadelijke invloed hebben op omliggende natuurgebieden.
  • Vlotte bereikbaarheid, minimale impact: De mobiliteitstoets, opgesteld door een externe partij, analyseert de verkeersstromen en impact van de kazerne. De strategische ligging nabij de N31, A11 en E40 verzekert snelle interventies zonder onnodige verkeersdruk.
  • Veiligheid boven alles: De opslag van gevaarlijke stoffen gebeurt volgens de strengste veiligheidsnormen. Zo wordt de kazerne niet alleen een baken van veiligheid voor Brugge, maar ook een voorbeeld van verantwoord beheer.

Milieuvriendelijke en efficiënte bedrijfsvoering

Dankzij een doordachte aanpak krijgt Brugge een brandweerkazerne die niet alleen inzet op veiligheid, maar ook op milieuvriendelijke en efficiënte bedrijfsvoering.

Wil je weten hoe Embridge kan bijdragen aan jouw project? Neem contact met ons op.

Heb je bouw- of uitbreidingsplannen en wens je ondersteuning bij de opmaak van een stikstoftoets, passende beoordeling en/of verscherpte natuurtoets?

Onze consultants zorgen voor een sterk aanvraagdossier aangepast aan de nieuwste wetswijzigingen.