03 februari 2025

Sylvie embridge be

Sylvie Baert

2 minuten

Biodiversiteit centraal bij nieuw residentieel project in De Haan

Natuur & Biodiversiteit

Biodiversiteit project De Haan

Nieuw residentieel project in De Haan met oog voor natuur

In De Haan wordt door de ontwikkelaar POC Realestate een nieuw residentieel project gerealiseerd, dat naast appartementen ook ruimte biedt voor een ontmoetingscentrum, een bistro, kantoren en winkels. Hoewel het projectgebied zelf niet in een natuurgebied ligt, bevindt het zich op slechts 160 meter van VEN-gebied en Habitatrichtlijngebied.

Embridge voert passende beoordeling en natuurtoets uit

Het Team Biodiversiteit van Embridge werd ingeschakeld om een passende beoordeling en verscherpte natuurtoets uit te werken. Na zorgvuldige analyse bleek dat het project geen significante impact zou hebben op de natuurlijke kenmerken van het Habitatrichtlijngebied ‘Duingebieden inclusief IJzermonding en Zwin’. Ook werd bevestigd dat het project geen onvermijdbare schade zou veroorzaken aan de natuur in het VEN-gebied ‘De Middenkust’.

Grondige inventarisatie van flora, fauna en landschapselementen

Om de gevolgen voor de natuur beter te begrijpen, werd een grondige inventarisatie uitgevoerd. Zo werd alles beschreven wat er op dat moment groeit, bloeit, vliegt of kruipt. Deze resultaten werden aangevuld met gegevens uit de digitale databank waarnemingen.be. Het team keek niet alleen naar de aanwezige flora en fauna, maar onderzocht ook of er bos, vegetaties of kleine landschapselementen op het terrein waren die door het project zouden verdwijnen of wijzigen. Al deze bevindingen werden vervolgens getoetst aan de wetgeving, zodat de opdrachtgever duidelijk wist wat er van hem werd verwacht.

Milderende maatregelen ter bescherming van beschermde diersoorten

Uit de soortentoets bleek dat verschillende aanwezige diersoorten, zoals vogels en amfibieën, beschermd zijn onder het Soortenbesluit. Om schade aan deze natuurwaarden te voorkomen, zijn er milderende maatregelen in het ontwerp opgenomen, waarmee tevens aan de zorgplicht wordt voldaan.

Ecologisch waardevolle groenaanleg en duurzaam beheer

Door de milderende maatregelen werd veel aandacht besteed aan de groenaanleg en het groenbeheer. In het midden van het terrein komt een vijver en moeraszone, en er wordt streekeigen, inheems groen aangeplant. Alles wordt op een extensieve manier beheerd, zodat het terrein ecologisch waardevol blijft. Daarnaast is er vleermuisvriendelijke verlichting voorzien, en wordt er dood hout geïntegreerd in het ontwerp, wat de natuurwaarde van het gebied vergroot en ruimte biedt voor verschillende dieren.

Dit wordt een project met meerwaarde voor de buurt, waarin het heel fijn was om als team biodiversiteit ons steentje te mogen bijdragen.