02 januari 2025

Sylvie embridge be

Sylvie Baert

1 minuut

Doe mee aan het Grote Vogelweekend en zet biodiversiteit op de kaart

Het Grote Vogelweekend brengt biodiversiteit in beeld.

Natuur & Biodiversiteit

Roodborstje

Op 25 en 26 januari vindt het Grote Vogelweekend plaats, dé jaarlijkse vogeltelling in België. Naast een ontspannend moment in de natuur is het ook een belangrijk citizen science project. Door consistent te tellen krijgen we inzicht in hoe de vogels onze tuinen gebruiken tijdens de winter wat ons ook een beter beeld geeft van de biodiversiteit in Vlaanderen. Waarom is dit zo belangrijk, en hoe kan jouw organisatie bijdragen aan een gezondere natuur?

De waarde van het Grote Vogelweekend

Tijdens het Grote Vogelweekend worden gegevens verzameld over vogelsoorten en hun aantallen in Belgische tuinen en parken. Deze gegevens vormen een belangrijke bron van informatie voor natuurorganisaties, beleidsmakers en onderzoekers. Ze laten zien hoe bepaalde soorten het doen en waar actie nodig is om bedreigde populaties te ondersteunen.

Het brengt ook het belang van biodiversiteit opnieuw onder de aandacht. Elke soort – groot of klein – speelt een rol in onze ecosystemen. Hoe diverser, hoe sterker het geheel.

Wat biodiversiteit betekent voor jouw organisatie

Als bedrijf of organisatie kan je meer impact hebben op biodiversiteit dan je vaak denkt. Van groene bedrijfsdaken, een aangepast maaibeheer tot de aanplant van inheemse streekeigen soorten en natuurinclusieve bouwprojecten, elk initiatief is een stap richting een gezondere omgeving. En behalve goed voor de natuur draagt het voor jouw bedrijf ook bij aan een positief imago.

Bij Embridge ondersteunen we organisaties onder andere met:

  • Advies rond natuur & biodiversiteit: Praktische, haalbare strategieën om natuurdoelen te halen zodat jouw projecten niet alleen voldoen aan wetgeving, maar ook bijdragen aan het behoud, het herstel en versterken van de natuur.
  • Quickscan biodiversiteit: Aanbevelingen op maat die zowel praktisch uitvoerbaar als economisch haalbaar zijn, gericht op het versterken van de biodiversiteit op jouw terrein.
  • Inventarisatie en monitoring:  veldonderzoeken en inventarisaties vormen de basis voor het opstellen van een natuurtoets, passende beoordeling, verscherpte natuurtoets, soortentoets, … als deel van de vergunningsaanvraag. Aan de hand van analyses formuleren we maatregelen ter bescherming van natuur en biodiversiteit.

Doe mee en inspireer anderen

Het Grote Vogelweekend is een laagdrempelige manier om zelf een steentje bij te dragen. Waarom niet ook binnen jouw organisatie? Stimuleer collega’s om deel te nemen, deel resultaten of organiseer zelfs een biodiversiteitsactie.

Wil je verder gaan en structureel bijdragen aan biodiversiteit? Wij helpen je graag verder.